HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kağıt Nasıl Yapılır?

Kağıt Nasıl Yapılır?

Günlük yaşamımızda sık sık kullandığımız kağıt ürünleri bulunur. Peki kağıt nasıl yapılır? Geçmişten günümüze kraft kağıdı, yağlı kağıt, kağıt havlu,karton kağıt gibi çeşitli türleri üretilmeye devam etmektedir. Yazı yazmak, baskıda kullanmak gibi yazılı işlemlerin dışında kağıtların kullanıldığı biliniyor. Kağıt yapımı ise geçmişte nazaran artık günümüzde daha basittir.

Herkes tarafından bilindiği üzere kağıdı elde etmek için ağaçlardan yararlanılır. Her ne kadar kağıt yapımı sırasında ağaçların gereksiz yere kesildiği düşünülse de kağıt üretimi için belirli ağaçlardan yararlanılır. Böylece ekolojik sistemin de korunması hedeflenmektedir.

Kağıtlar belirli aşamaların izlenmesiyle uzun süre sonunda elde edilecektir. Karton kağıt ya da kraft kağıdı fark etmeksizin yapımını üstlenen firmalar tarafından yaş yani genç ağaçlar tercih edilmez. Aksine yaşlı, kurumuş ağaçlar tespit edilir. Böylece ağaçlara ve oradaki canlılara da zarar verilmemiş olur.

Aslında yüksek maliyetlerle gerçekleşen bir işlemdir. Selüloz, mürekkep, ağaçların kesilmesi ve bunların işlenmesi adına maddi kaynaklar gerekir. Üretim bir şekilde karşılansa da sürekli olarak tüketilmesinden kaynaklı olarak ham madde sorunları ortaya çıkar. Sırf bu yüzden son dönemlerde kağıdı sürekli kullanıma hazır hale getirebilmek adına geri dönüşüm desteklenir.

Kağıt Yapımı

Kağıt nasıl yapılır sorusuna hitaben ilk cevap; ağaçların toplanması ve kesilmesi olacaktır. Kesilen ağaçların kağıt havlu ve klasik kağıtlar elde edilebilmek amacıyla dış kısımları soyulur. Sert tabakalı bu kısımların işlem sırasında şekle girmediği için aradan çıkarılması gerekir. Soyulma işleminden sonra ağaçlar kütük haline getirilir.

Kütüklerin de yine kraft kağıdı ya da kağıt havlu yapmak için gerekli bir şekilde bulunmadığı bilinir. Daha küçük parçalar kağıtlar oluşturmak adına hamur haline getirmeyi kolaylaştırır. Kütüklerin de giderek parçalanması artık kağıt hamuru yapma adına hazırlığı tam hale getirir. Bu aşamadan itibaren minik ağaç parçaları su içinde belirli süre bekletilir.

Suda bekleyen ağaç parçalar giderek yumuşak bir hale getir. Özel makinelere atılan bu parçalar karıştırılarak hamur hale getirilir. Ekmek hamuruna benzer şekilde olması gerekecektir ki kağıt yapımı sırasında kolay şekil verilebilsin. Hamur kıvamı için gerekli durumlarda ekstra su eklemek de gerekir. Bu kıvam sırasında selüloz eklemesi de yapılır.

Selüloz kağıdın ham maddesini oluşturur. Kağıdı şekillendirmek ve bu şekilde tutabilmek için kullanılır. Özel üretim makineleri hamuru homojen hale getirmeye devam eder. En son aşamada artık bu hamur alınarak yine üretim aşamalarına koyulur. İnsan eli değmeden kağıtlara şekil verilmeye başlanır.

Kağıtlar

Yağlı kağıt ya da karton yağıt için şekil verme işi değişiklik gösterecektir. Kartın kağıtların diğer kağıtlara göre daha kalın olması gibi ayırıcı özellikleri mevcuttur. Makineler aracılığıyla kalınlık, kağıdın yüzeyi belirlenir. Şekil sonrası oluşan kağıtlar alınıp baskı uygulanarak sıkıştırılır. En sonunda kağıt nasıl yapılır sorusunun son aşamasına geçilir. Kağıtlar ısı altında kurutulmaya bırakılır.

Aynı zamanda kağıdı elde ederken eklenen farklı maddelerin olduğunu da tahmin edebilirsiniz. Özellikle renkli kağıtların günümüzde çok sayıda bulunması amacıyla mürekkep kullanılır. Mürekkebin rengi çoğu zaman beyaz olarak eklense de yağlı kağıt sektöründe özellikle değişik renkler bulunmaktadır.

Mürekkebin eklendiği zaman dilimi hamur kıvamı elde edildiği alandır. Bu aşamada eklenen mürekkep sayesinde hamurun rengi kağıdın üretimi için uygun hale getirilir. Tüm bu zorlu aşamalardan geçerek elde edilen kağıtlar en son satış noktalarına gönderilir. Sizin de eğer kağıt ürünleri konusunda ihtiyacınız varsa Lider Bazar’ı tercih edebilirsiniz.

Kısa sürede teslimat, kaliteli kağıt ürünleri ve uygun fiyatlar için Lider Bazar aracılığıyla alışverişinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yayın Tarihi : 23-01-2022 05:24:04
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.